GYIK: Adatvédelem

Vizuális típus vagyok… – Mi történik a személyes adataimmal? (infógrafikák)

Az egyes adatkezeléseket, az adatok útját az adatkezelési tájékoztatókban bárki megismerheti, azonban segítséget nyújthatnak az alábbi folyamatábrák.

A piros színű nyilak a személyes adatok útját, a fekete nyilak azon adatok áramlását jelzik, melyek önmagukban nem személyes adatok, konkrét egyénre vonatkozó információ ezekből az adatokból nem származhat.

 1. Pénztári jegyvásárlás klubkártyával
 2. Internetes jegyvásárlás klubkártyával
 3. Pénztári jegyvásárlás klubkártya nélkül
 4. Klubkártya helyszíni kiváltása (MLSZ esetében 2021. augusztustól nem lehetséges)
 5. Klubkártya előregisztráció vagy MLSZ virtuális Futtbalkártya igénylés
 6. MLSZ Szurkolói Klub regisztráció
 7. Internetes jegyvásárlás klubkártyával MLSZ Szurkolói Klub tagként


Mi a szerepe az MLSZ-nek a központi klubkártya, ill. a központi jegyrendszerrel kapcsolatosan?

Az MLSZ, mint országos labdarúgó szakszövetség biztosítja a labdarúgó versenyrendszer egyes infrastrukturális feltételeit. A sportesemények, versenyek biztonsága érdekében az MLSZ közreműködött a központi klubkártya rendszer és a központi jegyrendszer kialakításában. A központi jegyrendszer megszűnt 2022.07.01-n.

Az MLSZ közreműködésével létrehozott központi klubkártya rendszerhez a futball klubok többsége csatlakozott. Saját klubkártya rendszert kizárólag az FTC (Fradi-kártya) és a DVSC (Nagyerdei Stadion-kártya) működtet.

Az MLSZ koordinátorként biztosítja, hogy a helyi klubkártya rendszerek működjenek, a rendszerek egymással kommunikáljanak, mindezek informatikai háttérét professzionális szolgáltatók biztosítsák. Ezek által a biztonságos futballélmény biztosítottá válik.

Az MLSZ sem a klubkártya birtokosok adataihoz, sem a klubcsapatok rendezvényeire jegyet váltó szurkolók adataihoz nem fér hozzá.

Az MLSZ kizárólag a Futballkártya felhasználók és az MLSZ által szervezett sporteseményekre jegyet vásárlók adatainak kezelője.


Mely jogszabályok alapján történik az adatkezelés?

Az adatkezelés lényeges körülményeit az alábbi törvények szabályozzák:


A Sporttörvény a mérkőzés szervezőjét feljogosítja a klubkártyával és a névre szóló jegyértékesítéssel összefüggésben a személyes adatok kezelésére.


Mi a célja az adatok kezelésének?

A Sporttörvény rendelkezései alapján – beléptetőrendszer alkalmazása esetén – csak névre szóló belépőjegy vagy bérlet értékesíthető. A jegyvásárlást megkönnyítendő került kiépítésre a központi klubkártya rendszer. A személyes adatokat a rendszer működése, a kártyaigénylés és az igény teljesítése, a kártya használata érdekében kezeli az adatkezelő.

Ezen felül kapcsolattartási, ajánlatküldési célból is felhasználhatók az adatok, ha ehhez az érintett kifejezetten hozzájárult.

Az adatok a sportrendezvénnyel összefüggő jogsértésekből eredő hatósági eljárások, illetve rendezvényekből való kizárás céljából is felhasználhatók.

A részletekről az Adatvédelem menüpontban írunk.


Ki kezeli az adataimat?

Az a klub kezeli az érintett személy adatait, amelynél a klubkártyát megigényelte az érintett. Amennyiben az MLSZ-nél igényli meg a klubkártyát, úgy azt Futballkártyának nevezzük, ez esetben az MLSZ lesz a kártyabirtokos adatainak a kezelője.

A Futballkártya azoknak szól, akik nem egyetlen klubhoz kötődnek, illetve leginkább válogatott mérkőzésekre látogatnak ki. A Futballkártyával az összes olyan mérkőzés látogatható, amelyekre a klubkártya kötelező használata vonatkozik és a szervező lehetővé teszi semleges (nem hazai és nem vendég) klubkártyák használatát

A klubok és az MLSZ által üzemeltetett klubkártya rendszerek egymástól elválasztva működnek, külön adatbázisban tárolják az adatokat.

A jeggyel (bérlettel) kapcsolatos adatok kezelője a sportesemény szervezője.

Az MLSZ sem a klubkártya birtokosok adataihoz (kivéve a Futballkártyát), sem a klubcsapatok rendezvényeivel kapcsolatos személyes adatokhoz nem fér hozzá.


Milyen adataimat kezelik?

A belépőjeggyel, bérlettel, klubkártyával rendelkező személy neve, születési helye és ideje, anyja neve, lakcíme kezelendő.

Kapcsolattartásra – a kártyabirtokos rendelkezése szerint – és/vagy marketing célból az adatkezelő csak a kártyabirtokos

 1. nevét;
 2. kártyaszámát,
 3. elektronikus levélcímét;
 4. telefonszámát;
 5. lakcímét;
 6. aláírását

kezeli.

A klubkártya rendszer működése szempontjából (az érintettek beazonosítása, a nyilatkozatuk dokumentálása és a hibamentes működés biztosítása céljából) elengedhetetlenül szükséges a következő adatok kezelése:

 1. kártyaszám;
 2. klubtag kategória;
 3. kártyaigénylés dátuma és időpontja;
 4. a kártya átvételének helye;
 5. előregisztrált-e;
 6. PIN kód (titkos 4 jegyű számsor, a kártya biztonságának növelésére);
 7. a tag, illetve a törvényes képviselő aláírása;
 8. 16 életévét be nem töltött személy esetén a törvényes képviselő (jellemzően szülő) neve és címe.


Kezelnek-e biometrikus adatokat?

Az MLSZ és a közreműködésével létrehozott rendszerek biometrikus adatot nem kezelnek. Biometrikus adatnak nevezzük azokat az emberhez kapcsolódó biológiai jegyeket, melyek egyedi azonosításra alkalmasak, pl. ujjlenyomat, tenyérlenyomat, az arc és az írisz (a szem szivárványhártyája) mintázata.


Mely klubok vesznek részt a klubkártya rendszerben?

A futball klubok önálló adatkezelőnek minősülnek.

Az MLSZ által létrehozott központi klubkártya rendszerhez a futball klubok többsége csatlakozott:

 1. Békéscsaba 1912 Előre Futball ZRt (5600 Békéscsaba, Kórház u. 6.)
 2. Diósgyőr FC Kft. (3534 Miskolc, Andrássy út 61.)
 3. Fehérvár FC. Kft. (8000 Székesfehérvár, Csíkvári u. 10.)
 4. Gyirmót FC Kft. (9019 Győr, Ménfői út 61.)
 5. Honvéd FC Kft. (1194 Budapest, Puskás Ferenc u. 1-3.)
 6. Mezőkövesd Zsóry FC Kft. (3400 Mezőkövesd, Széchényi út 9.)
 7. MTK Budapest Zrt. (1087 Budapest, Salgótarjáni út 12-14.)
 8. Paksi Futball Club Kft. (7030 Paks, Fehérvári út 29.)
 9. PMFC-SPORT Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. (7633 Pécs, Stadion u. 2.)
 10. Puskás Futball Klub Kft. (8086 Felcsút, Fő utca 176.)
 11. Soproni Vasutas Futball Kft. (9400 Sopron, Mátyás kir. u. 19.)
 12. Szeged 2011 Kft. megbízásából AdReTu Kft. (6720 Szeged, Aradi vértanúk tere 2.)
 13. Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. (9700 Szombathely, Rohonci út 3.)
 14. Újpest 1885 Futball Kft. (1044 Budapest, Megyeri út 13.)
 15. Vasas Futball Club Kft. (1139 Budapest, Fáy u. 58.)
 16. VÁRDA Labdarúgó Kft. (4600 Kisvárda, Flórián tér 6.)
 17. ZTE Football Club Zrt. (8900 Zalaegerszeg, Október 6. tér 16.)

Saját klubkártya rendszert kizárólag az FTC és a DVSC (illetve a Nagyerdei Stadion) működtet, de a vendégszurkolók jegyvásárlásának megkönnyítése érdekében a részükre ők is biztosítják a központi jegyrendszer használatát:

 1. DVSC Futball Szervező Zrt. (4032 Debrecen, Oláh Gábor u. 5.)
 2. FTC Labdarúgó Zrt. (1091 Budapest, Üllői út 129.)


Kik vesznek még részt az adataim kezelésében adatfeldolgozóként?

Az alábbi adatfeldolgozók (akik kizárólag technikai feladatokat végeznek a személyes adatokon) klubkártya, illetve jegy adatokat ismerhetnek meg:

 • Nádor Rendszerház Kft. (1152 Budapest, Telek utca 7-9.)
 • e-Corvina Kft. (1134 Budapest, Róbert Károly krt. 64-66.)
 • TEX Hungary Kft. (1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 31.) Az MLSZ adatfeldolgozói továbbá a TEX Hungary Kft. további jegyértékesítői, illetőleg a kiállított klubkártyákat az igénylők részére átadó szerződéses partnerei is, akik mindenkori adatai az www.tex.hu/mlsz címen érhetők el.
 • Jegymester Kft. (1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 31.)

Az egyes klubok további adatfeldolgozókat vehetnek igénybe, melyről az érintett klub az adatkezelési tájékoztatójában ad információt.


Milyen adatkezelés történik jegyvásárlás során?

Az egyes klubkártya rendszerek csatlakoznak a központi jegyrendszerhez. A jegyvásárlás alkalmával a klubkártyák ellenőrzése történik meg, a rendszer megvizsgálja a kártyaszámhoz tartozó PIN kód egyezőségét, illetve a kártya érvényességi idejét. Az eredményes hitelesítést követően a klubkártya rendszerben regisztrált személyes adatok a szervező jegyértékesítő rendszerébe kerülnek az érintett hozzájárulása alapján.

A klubkártya rendszerek egymással, a jegyrendszerekkel és a külső rendszerekkel való kommunikációját a klubkártya regiszter biztosítja. A regiszter személyes adatokat nem tárol, de nyilvántartja a kártyák számát, a kiadás és visszavonás dátumát, valamint a klub azonosítót.

Az MLSZ sem a klubkártya birtokosok adataihoz, sem a klubcsapatok rendezvényeivel kapcsolatos személyes adatokhoz nem fér hozzá. Az érintett felhatalmazása (klubkártya jegyvásárlásra történő felhasználása nélkül) egyes klubcsapatok sem férnek hozzá más klubok vagy az MLSZ adataihoz, sőt, a jegyértékesítést követően a vendég klub sem fér hozzá a vendég szurkolók adataihoz.


Ki férhet hozzá a személyes adatokhoz, ha a jegyvásárlás az alábbi helyszíneken/módon történik?

 1. Klubkártya használatával történő vásárlásnál
  1. hazai stadion pénztárában: Ebben az esetben csak a mérkőzést szervező klub és adatfeldolgozói (pl. a pénztáros, aki a klub alkalmazottja, vagy alvállalkozója) látják az adatokat.
  2. a vendégcsapat pénztárában: Amennyiben a vendég klub árusítja a belépőjegyeket az idegenbeli mérkőzésre a vendégszurkolók részére, ezt a szervező klub (adatkezelő) megbízásából teszi, azaz adatkezelő adatfeldolgozójaként jár el. Ilyen esetekben a vendég klub (vagy pénztárosa) rögzíti és tölti fel a személyes adatokat a mérkőzés szervezője részére. A vendégcsapat pénztárosa látja a vendégszektorba jegyet vásároló személyek adatait, ezen túlmenően csak a mérkőzés szervezője (a hazai klub) és mindenkori adatfeldolgozói férhetnek hozzá.
  3. viszonteladónál: A Ticket Expressz (TEX) országos hálózatában belépőjegyet vásárló szurkolók személyes adatait a TEX, mint a klubok (és az MLSZ) adatfeldolgozója látja, azokhoz a mérkőzés szervezője és adatfeldolgozói férhetnek hozzá.
  4. interneten veszi meg a jegyét: A meccsjegy.mlsz.hu oldalon történő jegyvásárláskor az érintett saját maga adja meg kártyaszámát és PIN kódját a rendszernek, amely a klubkártya regiszter útján bekéri az adatkezelő klubtól a személyes adatokat. A személyes adatok csak akkor kerülnek mentésre, ha az érintett megvásárolja a jegyet. Jegyvásárláskor a szurkoló saját maga küldi el személyes adatait a mérkőzés szervezőjének. A klubkártya kibocsátó klub (vagy Futballkártyák esetében az MLSZ) csak statisztikai adatokat kap arról, hogy a szurkoló vásárolt egy jegyet az idegenbeli mérkőzésre, de erre is csak abban az esetben kerül sor, ha a szurkoló hozzájárult adatai marketing célú kezeléséhez. A személyes adatokhoz csak a mérkőzés szervezője és adatfeldolgozói férhetnek hozzá.
 2. Klubkártya nélküli jegyvásárlásnál
  1. A pénztáros rögzíti az adatokat a jegyrendszerbe, vagy maga a vásárló az internetes értékesítő felületen, ahhoz csak a szervező és adatfeldolgozói férnek hozzá.


Mennyi ideig tárolják az adataimat?

Hatóság vagy a szervező eltérő rendelkezésének hiányában, a jegy, a bérlet vagy a klubkártya birtokos személyes adatait a belépőjegy, bérlet, illetve a klubkártya érvényességének lejártát követő 3 munkanapig tároljuk.

A klubkártya nyomtatásához az adatkezelő rendelkezésére bocsátott fénykép a nyomtatáskor automatizáltan törlésre kerül.

Amennyiben a kártyaigénylő nem veszi át az előregisztrációs online felületen igényelt kártyáját, 30 nap elteltével törlésre kerülnek az adatai és az esetlegesen elkészült kártyát is megsemmisítjük.

A honlap naplófájljaiban az adatokat 365 napig tároljuk.

A visszaadott Futballkártyákat a törlés kérésétől számított legfeljebb 10 napon belül megsemmisítjük. Hozzájáruláson alapuló adatkezelés esetében a hozzájárulói nyilatkozatot a hozzájárulás visszavonását követő legrövidebb időn belül megsemmisítjük.


Kik férhetnek hozzá még az adataimhoz?

Annak érdekében, hogy kizárt, kitiltott vagy eltiltott személy ne vehessen belépőjegyet, a jegyrendszer a Sporttörvény 73. § (6) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a megadott személyes adatokat a következőkben kifejtett módon ellenőrzi a rendőrség Sportrendészeti Nyilvántartásában. A jegyet vásárló személy adatait ún. hash algoritmussal kódolva (az adat személyes jellegétől megfosztva) küldi meg a sportrendezvény szervezője a rendőrség részére. A rendőrség a nyilvántartásában tartott adatokat ugyanazzal a hash algoritmussal kódolja, a megküldött és a nyilvántartott adatokat összevetve megállapítja, hogy a vásárló eltiltás hatálya alatt áll-e, és a választ a rendszer visszaküldi a szervezőnek. A rendőrség a nem eltiltott, kitiltott, vagy kizárt személy személyes adatairól nem szerez tudomást.

A Sporttörvény 72/B. § (5) bekezdése alapján a belépőjegy, a bérlet vagy a klubkártya érvényességének lejártát követő 3 munkanapon belül az érintett személy nevét, születési helyét és idejét, anyja nevét, valamint lakcímét megkeresésre a nyomozó hatóság, az ügyészség, illetve a bíróság részére büntető- vagy szabálysértési eljárásban bizonyítási eszközként való felhasználás céljából továbbítani lehet.

A rendező a kizárás érdekében a rögzített személyes adatokat átadja a szervezőnek.

A szervező az általa kizárt személy nevét, születési helyét és idejét, a kizárás időtartamát, a sportlétesítmény megnevezését, valamint azon sportrendezvények körét, amelyre kizárás hatálya kiterjed, 3 napon belül továbbítja a Sportrendészeti Nyilvántartásba.


Milyen adatbiztonsági intézkedésekkel védik a személyes adataimat?

Webes jegyvásárlás során a személyes adatokhoz csak helyes kártyaszám és megfelelő PIN kód kombinációjával lehet hozzáférni. A klubkártyák a pénztárakban PIN kód nélkül is használhatók, amennyiben a kártyák fizikailag is jelen vannak.

A klub, mint adatkezelő és az esetleges adatfeldolgozói hozzáférnek a személyes adatokhoz, de minden klub csak a saját rendezvényére jegyet váltó szurkolók, valamint saját kártyatulajdonosaik adatait látja. Az MLSZ csak a Futballkártyások, illetőleg saját rendezvényére jegyet vásároló szurkolók adatait látja.

A rendszerek egymás között titkosított VPN (virtuális magánhálózat) hálózaton keresztül kommunikálnak, tanúsítvány alapú hitelesítéssel.

A rendőrség felé korábbi pontban kifejtett módon hash algoritmus alkalmazása után kerülnek továbbításra az adatok.


Hogyan kérhetem adataim törlését, helyesbítését?

Amennyiben Ön adatai törlését, helyesbítését, zárolását kéri, tájékoztatást kérne adatai kezeléséről vagy tiltakozna az adatkezelés ellen, úgy azt jelezze – lehetőleg írásban – az adatkezelőnél, azaz a kártya kibocsátójánál, illetve jegyvásárlás esetén a sportesemény szervezőjénél, vagy bérletvásárlás esetén a kibocsátónál.


Hová forduljak, ha személyes adataim kezelését kifogásolom?

Amennyiben a klubkártyával kapcsolatos adatkezelésével kapcsolatban problémája van, forduljon a kártyát kibocsátó adatkezelőhöz vagy keresse a központi klubkártya ügyfélszolgálatot.

Az érintett a jogainak megsértése esetén az adatkezelő ellen bírósághoz is fordulhat. A bíróság az ügyben soron kívül jár el.

Ezen túl panasszal a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál lehet élni:

Név: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság
Székhely: 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/C.
Levelezési cím: 1530 Budapest, Pf.: 5.
Telefon: 06-1-391-1400
Fax: 06-1-391-1410
E-mail: ugyfelszolgalat@naih.hu
Honlap: www.naih.hu

További kérdés esetén, kérjük, forduljon az ügyfélszolgálatunkhoz.

Az Ön böngészője elavult

Az oldal megfelelő működéséhez kérjük, frissítse azt, vagy használjon másikat! FRISSÍTÉS MOST

×